Keramische woonkamer tegels op maat van jouw leven.

Geef je woonkamer de perfecte afwerking met onze keramische tegels.Woonkamer tegels

Bij Lemmens Tegels beseffen we dat de woonkamer het kloppende hart van je huis vormt, waar gezelligheid en stijl samenkomen. Onze selectie van living tegels is met zorg samengesteld om te voldoen aan deze hoge verwachtingen. Deze keramische tegels brengen een uitgebalanceerde combinatie van esthetiek en functionaliteit naar elke woonkamer. Of je nu zoekt naar een eigentijds, strak design of een meer traditionele uitstraling, bij ons vind je diverse opties die aansluiten bij elke inrichting en smaak. Tegelijkertijd zijn tegels niet alleen duurzaam en eenvoudig te onderhouden, maar bieden ze ook een unieke mogelijkheid om jouw woonkamer om te toveren tot een stijlvolle en comfortabele ruimte. Ontdek onze uitgebreide collectie en ervaar zelf hoe onze keramische tegels jouw woonkamer kunnen verfraaien!

Tegelinspiratie voor jou?

Niet gevonden wat je zoekt?
Kom langs in onze toonzaal en ontdek nog veel meer.


Een woonkamer in lijn met jezelf

Je woonkamer of living is een plaats waar veel tijd doorbrengt. Het is dus van groot belang om woonkamer tegels te kiezen die aansluiten bij jouw stijl én stevig en duurzaam zijn. Een keramische vloer is hiervoor ideaal vanwege zijn sterke weerstand tegen krassen en bovendien zeer onderhoudsvriendelijk.

Voor- en nadelen van keramische tegels in een woonkamer

Voordelen

 • Onderhoud: Keramische tegels zijn eenvoudig te onderhouden. Ze hebben geen speciale producten of onderhoud nodig zoals bvb parket.
 • Kras- en slijtvast: Ideaal voor een living of leefruimte waar je veel tijd in doorbrengt en/of waar kinderen spelen zonder angst te hebben naar beschadigingen toe.
 • Keuze: Veel soorten, stijlen, kleuren en groottes beschikbaar. Zodat je voor ieder interieur en smaak de perfecte tegel kan vinden.
 • Geen speciale producten: Geen specifieke (dure) onderhoudsproducten nodig omdat de tegels niet poreus zijn. Er dringt geen vuil of vet in en zijn bestand tegen zuren.
 • Vloerverwaming compatibel: Keramische tegels kan je perfect combineren met vloerverwarming. Warmte geleidt efficiënter door de klei van keramische tegels. En die optimale warmtedoorstroming voel je dan weer in je verbruik!
 • Gebruiksgemak: Je kan kiezen voor de uitstraling, maar niet de bekommernissen die andere vloertypes zoals parket, laminaat, (gegoten poly-)beton, natuursteen of mortex met zich meebrengen.

Nadelen

Hoewel keramische tegels voornamelijk voordelen bieden voor gebruik in woonkamers, zoals duurzaamheid, een quasi onbeperkt scala aan stijlen, kleuren en vooral het eenvoudig onderhoud zonder zorgen, zijn er ook enkele zaken of aandachtspuntjes om rekening mee te houden

 • Installatie: Het plaatsen van keramische tegels kan iets tijdrovender en duurder zijn, vooral als u kiest voor complexe patronen of designs. Keramische tegels dienen namelijk altijd verkleefd te worden op een goede chape met behulp van aangepaste en kwalitatieve flex-lijmen.  Plaatsing van terrastegels met behulp van tegeldragers ,als er zich al een (niet aan te raden) betonondergrond bevindt en waarbij er onvoldoende ruimte is voor een extra chape en tegels bovenop, kan dan weer heel eenvoudig zijn gezien de tegels enkel op steuntjes/tegeldragers gelegd moeten worden.
 • Gladheid: Hoewel woonkamer tegels voorzien zijn van een structuur die zeker niet glad kan genoemd worden (R9 of R10), op de gepolierde hoogglans versies na, kunnen keramische tegels iets gladder zijn als ze nat worden. Bekijk daarom de slipcoefficient aangepast aan het geplande gebruik.  Terrastegels zijn altijd voorzien van een aangepaste antislipstructuur (R11), en ook voor bijvoorbeeld een inloopdouche zijn er ook (hetzij beperkt) binnentegels verkrijgbaar met deze zelfde anti-slip eigenschappen zoals buiten.  In de praktijk is wel al gebleken dat de standaardstructuur voldoende toereikend is, en het optisch sowieso aangeraden wordt om dezelfde tegels overal door te trekken om eventuele maat- en tintverschillen te vermijden.
 • Esthetische voorkeuren: Hoewel keramische tegels in veel stijlen en patronen beschikbaar zijn en de looks van de betere Italiaanse keramische woonkamertegels bijna 100% realistisch zijn en bijna niet meer van echte parket, natuursteen, marmer of beton kan onderscheiden worden, kan de voorkeur toch uitgaan naar de originele, natuurlijke materiaalsoorten. Sommige mensen geven bijvoorbeeld de voorkeur aan de warmte en het natuurlijke gevoel van hout waarvan het uitzicht vooral ook verschilt naar de aanwezigheid van voegen.  Indien het geval, neem deze keuze dan toch best goed in beraad want deze hebben uiteraard hele andere slijtage- en onderhoudseigenschappen dan keramische tegels.

Welke type tegels voor jouw woonkamer stijl?

Het type tegel van jouw woonkamer tegel hangt vooral af van jouw persoonlijke voorkeur.
Volgende richtlijnen kunnen je helpen bij het maken van jouw keuze:

 • Moderne Stijl: Voor een moderne uitstraling zijn grootformaat tegels (XL of XXL tegels) met een betonlook in neutrale tinten zoals grijs, wit of zwart een populaire keuze. Gepolijste of hoogglans afwerkingen kunnen ook een strakke, eigentijdse touch toevoegen. Vergeet ook niet dat een natuursteenlook ook bijzonder karaktervol kan zijn in een moderne stijl en de woning een tikkeltje cachet en klasse extra kan geven.
 • Rustieke of Landelijke Stijl: Keramische houtlook woonkamer tegels, marmer- of natuursteenlook tegels zijn ideaal voor een rustieke stijl. Er zijn best wat landelijke woonkamer tegels beschikbaar. Ze bieden de warmte en charme van natuurlijke materialen maar met de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid van keramiek.
 • Scandinavische Stijl: Hier komen de keramische houtlook of parkettegels enorm tot zijn recht, maar ook zeker de zachtere natuurlijke tinten in betonlook met een matte afwerking kunnen deze stijl compleet maken of aanvullen.

Wat kost een woonkamer betegelen?

De kosten voor het betegelen van een woonkamer zijn afhankelijk van verschillende factoren:

 • Grootte van de ruimte: Meer vierkante meters betekent meer materiaal- en arbeidskosten. Plaatsing van kleine oppervlaktes zijn doorgaans ook duurder om te plaatsen dan mooie, grotere, rechte ruimtes en hiervoor wordt er meestal een uur- of forfetair tarief aangerekend.
 • Formaat van de tegels: Er zijn verschillende plaatsingsprijzen per gekozen formaat.  Een 80×80, 90×90 of 120×120 kosten meer om te plaatsen dan een 60×60.  De grotere XXL-tegelplaten zijn ook iets complexer naar plaatsing toe.
 • Waar de woning gelegen is, de bereikbaarheid van de te betegelen ruimte of verdieping: Het spreekt voor zich dat eventuele verplaatsingskosten mee in rekening worden gebracht, en dat deze kost (te hoog) oploopt hoe verder de woning van ons verwijderd is of gelegen is in bepaalde autoluwe of -werende centra.  Daarnaast hangt de prijs ook sterk af van hoe de materialen tot in de te betegelen ruimte geraken.  Ook wordt de prijs bepaald of beïnvloedt door het feit dat alles door een gesloten bebouwing moet, of er voldoende ruimte naast de (halfopen of open) bebouwing is of er dient gewerkt te worden op een verdieping.
 • De ondergrond: Prijs hangt uiteraard ook af van het feit of er reeds een nieuwe of correcte chape aanwezig is, dat de ondergrond na uitbraak van oude tegels geëgaliseerd moet worden en het verwijderen van de oude vloerbekleding door uzelf of ons verwezenlijkt wordt. Het egaliseren van de vloer of het verwijderen van oude vloerbedekking kan extra kosten met zich meebrengen.
 • Vloerverwarming of niet: Indien de tegels groter zijn dan 60×60, of bij een keramische parket die geschrankt wordt geplaatst, dienen er bij aanwezigheid van vloerverwarming altijd extra voorzorgen worden genomen in de vorm van een ontkoppelingsmat of hoogflexibele S2-lijm, wat resulteert in een hogere materiaalkost.
 • Complexiteit van het legpatroon: Standaardpatronen zijn meestal goedkoper dan complexe ontwerpen of patronen zoals een visgraatmotief in keramische parketlook.

Welke kleur tegels voor een woonkamer?

Je kan hier kijken naar ofwel de grootte van jouw woonkamer (klein vs groot) of de stijl van de kamer:

 • Kleine Woonkamers: Lichtgekleurde tegels zoals gebroken wit, beige, lichtgrijs, of wit kunnen een kleine ruimte groter en lichter laten lijken. En zijn meestal de juiste keuze.
 • Grote Woonkamers: Hier heeft u meer vrijheid om met donkere of rijke kleuren te spelen, zoals donkergrijs, taupe, bruin, (blauw) blauw, of zelfs antraciet, vooral als u een gezellige of intieme sfeer wilt creëren met dat tikkeltje meer karakter
 • Stijlgebonden Keuzes: De kleur moet ook passen bij de algehele stijl van uw interieur en/of woningstijl. Neutrale, iets koelere kleuren passen goed bij moderne of minimalistische decors, terwijl aardetinten goed samengaan met een rustieke, Scandinavische of landelijke stijl tegels.

Waar moet je op letten bij het kopen van vloertegels voor een woonkamer?

 • Slijtvastheid: Zorg ervoor dat de tegels geschikt zijn voor woonkamer gebruik, met name als het een hoog verkeersgebied is. Kijk naar de PEI-rating die de slijtvastheid aangeeft. (PEI IV of V, gres porcellanato in de massa gekleurd).
 • Onderhoud: Kies voor tegels die eenvoudig te reinigen zijn, vooral als u huisdieren of kinderen heeft. Tegels van kwalitatief Italiaans fabricaat zijn meestal niet poreus waar vervuiling zich in kan vastzetten.
 • Slipweerstand: Voor de veiligheid is het belangrijk om tegels met een correcte slipweerstand te kiezen, ook hier interressant als er ouderen of kinderen in huis zijn. Oudere of goedkopere tegels zijn meestal geëmailleerd waardoor ze extreem glad kunnen zijn.
 • Afmeting en formaat: Grotere tegels of XXL tegels vergroten de ruimte optisch omdat de voegen zich verder van elkaar bevinden en rekken het vloer- of wandoppervlak optisch uit, wat bijdraagt aan een strakker uiterlijk.  In kleine(re) ruimtes is het dus des te belangrijker om voor een groot formaat te kiezen.
 • Kleur en stijl: Overweeg hoe de kleur en de stijl van de tegels zullen samenvloeien met de rest van uw interieur. Qua patroon kan je bijvoorbeeld ook visgraat tegels voor een woonkamer kiezen. Gezien dit uiteraard een smaakkwestie is is dit veeleer een persoonlijke keuze met quasi onbeperkte mogelijkheden.
 • Prijs: Stel een budget vast, maar wees bereid om iets meer uit te geven voor de juiste tegel die past bij uw stijl en duurzaamheidsvereisten.

De juiste keramische tegels kunnen uw woonkamer transformeren tot een prachtige, functionele ruimte. Neem de tijd om uw opties te overwegen en vraag advies

Grenzeloos genieten: doortrekken van tegels naar buiten

Dezelfde vloertegels in je living, badkamer, gang, traphal, … geeft rust en harmonie. De kwaliteit en ruime afwerkings- en formaatmogelijkheden van onze tegelreeksen zorgen ervoor dat je de tegels makkelijk kan doortrekken naar verschillende ruimtes en van binnen naar buiten. Zo kan je bijvoorbeeld jouw gekozen woonkamer tegel doortrekken naar het terras, wat een ruim en luxues gevoel geeft. Bekijk daarom de terrastegels die eventueel passen bij jouw woonkamer.

Soorten tegels woonkamer

Of je nu houdt van landelijke tegels voor jouw woonkamer of eeder fan bent van moderne vloertegels voor woonkamers; bij Lemmens vind je alle stijlen en kleuren.

Ontdek zelf de verschillende soorten tegels voor woonkamers:

WIJ BEANTWOORDEN GRAAG UW VRAGEN!