Kan je Keramische Tegels op een Bestaand Terras Plaatsen?

Wanneer het gaat om het vernieuwen of upgraden van een buitenterras, sta je vaak voor een dilemma: moet ik het bestaande terras helemaal afbreken of kan ik er simpelweg nieuwe terrastegels overheen leggen? 

Voorbereiding van het bestaand terras

Voordat je beslist om keramische tegels op een bestaand terras te plaatsen, moet je de huidige staat van het terras evalueren. Zorg ervoor dat het oppervlak egaal en vrij van scheuren is. Kleine onvolkomenheden kunnen mogelijk worden hersteld, maar een sterk beschadigd of oneven oppervlak vereist meer uitgebreide voorbereidingen.

Waarom kiezen voor keramische tegels?

Keramische tegels zijn populair vanwege verschillende redenen. Ze zijn duurzaam, gemakkelijk te onderhouden, en komen in een breed scala aan designs en stijlen. Bovendien zijn ze bestand tegen weersinvloeden en behouden ze lang hun oorspronkelijke uitstraling.

Technieken voor het plaatsen van keramische tegels op een bestaand terras

  • Directe Plaatsing

Het is zelden of nooit mogelijk om de keramische tegels direct op het bestaande terras te leggen. In de praktijk liggen er meestal klinkers op stabilisé, oude gebarsten tegelvloer zonder de juiste ondergrond of drainagevoorzieningen, beton die niet correct afwatert,…  Hier kan dus niet op gewerkt worden.
Enkel als er al goede chape met correcte ondergrond, afwatering en voorzieningen liggen, de huidige tegelvloer perfect recht licht zonder barsten met intacte voegen (extreem zeldzaam) dient hier eerst een drainagemat op gekleefd worden waarna hierop de nieuwe tegels met een flexlijm van goede kwaliteit verkleefd kunnen worden.

  • Gebruik van een Tegeldrager

Een andere optie is het gebruik van tegeldragers. Dit zijn kunststof of rubberen steunen die het mogelijk maken om een nieuw oppervlak te creëren boven het oude. Hiermee kun je eventuele oneffenheden in het oorspronkelijke terras omzeilen en een stabiel platform voor de nieuwe tegels bieden.

Waar hou je best rekening mee?

Drainage: Zorg ervoor dat het nieuwe oppervlak een goede afwatering heeft om waterophoping te voorkomen.

Kosten: De kosten kunnen variëren afhankelijk van de gebruikte materialen en de complexiteit van het project.

Vakmanschap: Hoewel sommige enthousiaste doe-het-zelvers dit project zelf aannemen, wordt het aanbevolen om een professional in te huren voor het beste resultaat.

Kan je Keramische Tegels op een Bestaand Terras Plaatsen?
Heel zelden kan het.

Het plaatsen van keramische tegels op een bestaand terras is indien de omstandigheden perfect zijn mogelijk en kan een uitstekende manier zijn om het uiterlijk van je buitenruimte te vernieuwen zonder een complete renovatie. Door zorgvuldige planning en de juiste voorbereidingsstappen kan je een prachtig nieuw terras hebben dat jarenlang meegaat.

Als je overweegt om keramische tegels op je bestaande terras te plaatsen, neem dan contact op met een specialist van Lemmens Tegels om je opties en de specifieke uitdagingen van je project te bespreken. We helpen je met plezier verder!

Contacteer ons

Wilt u meer weten over Terras aanleggen keramische tegels? Contacteer ons:  bel : +32 3 886 23 11 ,
mail: advies@lemmenstegels.be
of ga naar ons contactformulier.

Doe inspiratie op en bekijk : Vloer en wandtegels –  NatuursteenlookKeramische blauwe steenVloertegelsWoonkamer TegelsTerrastegels