stay informed

Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Vloerverwarming met keramische tegels

Het is een duidelijke trend: kiezen voor onzichtbare vloerverwarming in plaats van een traditionele verwarmingsinstallatie. Warm en aangenaam aan de voeten, minder stof en meer ruimte besparen: overweeg jij ook om vloerverwarming te plaatsen?

Ontdek snel welke vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming en waar je op moet letten bij de plaatsing!

Waarom kiezen voor vloerverwarming?

Vloerverwarming verbruikt bijna 20% minder energie dan radiatoren, omdat de centrale verwarmingsketel geen hoge temperaturen moet leveren.

De gelijkmatige warmteverdeling voelt erg aangenaam aan. Je kan gerust de thermostaat 2 graden lager zetten en tegelijk hetzelfde comfort voelen als bij radiatorverwarming. Zo kan je ook in de winter op blote voeten lopen!

Doordat er gewerkt wordt met stralingswarmte, zal het stof zich minder snel verspreiden in je woning. Zeker als je met allergieën te kampen hebt, biedt dit dus een groot voordeel. Daarnaast betekent het natuurlijk ook: minder poetsen! Bovendien zal ook de relatieve luchtvochtigheid van je woning verbeteren dankzij dit type van de verwarming.

Vloerverwarming is volledig onzichtbaar. Daardoor kan je elke ruimte maximaal benutten en hou je de muren vrij. Zo kan je meer gebruik maken van grote ramen en is er meer plaats om bijvoorbeeld een kast te plaatsen.

 

Warmteweerstand van de vloer

Hou rekening met de warmteweerstand van je vloerbedekking. Dit bepaalt de isolatie-eigenschappen: hoe hoger de warmteweerstand, hoe minder energie je verliest. Als je geen vloerverwarming gebruikt, kies je beter een vloer met hoge warmteweerstand, maar als je wél vloerverwarming wil, hou je de warmteweerstand juist beter zo laag mogelijk. Dit zorgt ervoor dat de warmte sneller en beter kan geleiden.

Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Als je graag vloerverwarming met tapijt wil combineren -  bijvoorbeeld in slaapkamers - kies je voor een dun, antistatisch tapijt met een goedkeuringslabel voor vloerverwarming.

Vloerbekleding uit kurk, pvc of linoleum moet compatibel zijn met de vloerverwarming en het nodige certificaat dragen. De thermische weerstand van de deklaag mag ook niet meer dan 15 m2 K/W bedragen. Daarnaast moet de vloerbedekking anti-statisch zijn en een beperkte dikte hebben om de warmte goed door te laten. Om vochtproblemen tegen te gaan, kan je ook best plastic folie voorzien tussen de ondergrond en vloerbekleding.

Ook parket en vloerverwarming vallen te combineren, maar onder strenge voorwaarden. Hout is een levend materiaal dat sterk reageert op de warmte en het vocht dat vloerverwarming veroorzaakt. Door temperatuurschommelingen gaat het uitzetten en kraken. Je hebt een maximumdikte van 18 millimeter en moet houtsoorten als beuk, esdoorn en es vermijden, omdat deze te sterk reageren op warmte en vocht.

Keramische tegels: het beste materiaal bij vloerverwarming

Wil je echt voor comfort kiezen? Dan zijn keramische tegels de beste keuze. Ze bieden de beste warmtedoorstroming en maken het makkelijker om vloerverwarming te voorzien bij je favoriete stijl, zoals parket en natuursteen. Keramische tegels hebben bovending, in tegenstelling tot hout, een zeer minimale uitzettingscoëfficiënt, waardoor er geen vervorming kan optreden.

Keramisch parket kan dus perfect gecombineerd worden met vloerverwarming, al verschilt de plaatsing een beetje met die van doorsnee keramische tegels. Net zoals bij een echt parket wordt deze soort namelijk gelegd in een metselverband, in plaats van het gangbare kruisverband bij vierkante tegels. Om spanningsproblemen te vermijden, is het dus steeds noodzakelijk om een ontkoppelingsmat te gebruiken. Dat is overigens ook een interessante investering als je met heel grote tegels werkt, die we hieronder graag bespreken.

Tips bij het plaatsen van vloerverwarming

De manier waarop je vloerverwarming geplaatst wordt, kan dus variëren, afhankelijk van de tegel die je kiest. Zo zijn er verschillende zaken waar je best rekening mee houdt.

 

Formaat van de tegel

 

In principe zijn grote formaten zwakker aan de binnenzijde dan kleinere tegels. Daardoor zal een grote tegel (bijvoorbeeld 80 op 80 centimeter) misschien iets minder geschikt lijken voor gebruik op vloerverwarming. De krachten of eventuele spanningen moeten namelijk over een groter oppervlak verdeeld worden. Dit is anders bij een kleinere tegel, waarbij de meestal elastische voegen, die ook dichter bij elkaar liggen, veel kunnen opvangen.

Toch hoeft een groot formaat geen obstakel te zijn bij vloerverwarmingen, als je rekening houdt met de gepaste voorzorgsmaatregelen, zoals een ontkoppelingsmat en de correcte lijm. Gelukkig, want vanwege de uitstraling en onderhoudsvoordelen blijven wij een grote voorstander van grootformaattegels!

 

Aangepaste lijmen

 

Gewone vloertegellijm is niet voldoende als je voor vloerverwarming kiest. Om tegels op vloerverwarming te kunnen plaatsen, heb je op z’n minst een C2TE-lijm nodig die voorzien is van aangepaste harsen. Dit is noodzakelijk om de flexibiliteit te garanderen. Probeer zeker ook holle ruimtes in of tussen de lijm te vermijden door de verlijming correct toe te passen.
Niet alleen heeft de lijm effect op het geleiden van de warmte, maar deze zorgt ook voor de nodige ondersteuning van de tegels. Heb je al eens een hol geluid gehoord bij het lopen over een tegelvloer? Op deze plaatsen is het risico op barsten het grootst. Wanneer er iets op de tegels valt kunnen ze ook loskomen of barsten als gevolg van spanningen die veroorzaakt worden door de vloerverwarming.

 

Uitzetvoegen

 

Uitzetvoegen helpen je bij het opvangen van eventuele bewegingen in de vloer. Ze zijn broodnodig wanneer je werkt met vloerverwarming, want dankzij de nodige bewegingsvrijheid voorkom je scheuren in je vloer.

Wanneer je met een normaal formaat werkt (tot 60 x 60 centimeter), moeten uitzetvoegen zich zowel in de chape als in de tegelvloer zelf bevinden en liefst recht boven elkaar. Vloervlakken met een aanzienlijke lengte moeten trouwens altijd voorzien worden van uitzettingsvoegen, ook als je niet kiest voor vloerverwarming!

Er worden ook dilatievoegen aangebracht ter hoogte van de deuren. Er wordt een expansieband voorzien rondom de te betegelen oppervlakte en de plinten worden in een zwevende verhouding geplaatst: dat wil zeggen dat er enkele millimeters speling is tussen plint en vloer, waarna deze opgevuld wordt met siliconen.

 

Ontkoppelingsmat

 

Zoals eerder werd aangehaald is een ontkoppelingsmat allesbehalve overbodige luxe bij een keramisch parket of een tegelformaat dat groter is dan 80 x 80 centimeter.

Deze tweeledige mat, die in allerlei vormen en diktes beschikbaar is, zorgt ervoor dat de 2 oppervlakken tussen chape en vloer letterlijk ontkoppeld worden van elkaar. Hierdoor komt de tegelvloer niet rechtstreeks onder spanningen te staan en fungeert de mat als een beschermende buffer.

Hierdoor hoef je dus geen compromis meer te zoeken tussen vloerverwarming en je gewenste tegelformaat!

Het leuke aan deze mat is dat je ook niet langer de vaak storende uitzettingsvoegen hoeft te gebruiken in de tegelvloer zelf.

Welke vloer zal je kiezen?

Nu weet je waar je op moet letten als je beslist om vloerverwarming te installeren. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar keramische tegels bieden de beste garantie op warmtegeleiding en duurzaamheid. Meer weten? Ontdek dan hier de voordelen tussen natuursteen, parket en keramische tegels!

Ook interessant voor je vrienden?Deel dit artikelPin it